In Članci

Sigurno ste imali priliku da se susretnete sa URL adresama koje izgledaju ovako: bit.ly/rhtz2, bit.ly/bbbb, youtu.be/-0Pa0hhhCgg , ili slično. Ova adresa se ne uklapa u pravila adresiranja domena, izgleda suviše kratko, ne vidi se tačno šta stoji iza toga.

Već neko vrijeme na internetu postoji servis URL shortener. Domeni kao što su bit.ly, moby.to, tinyurl.com pružaju ovu uslugu. Servis će poslužiti da skratite originalni URL, pratote klikove, skratite krajnju destinaciju – adresu. Prosto i jednostavno.

Često su originalne URL adrese veoma dugačke, sadrže puno brojeva i slova. Pomoću ove uslige možete da ih skratite na formu koja izgleda jednostavnije, prihvatljivije, a dodatno se mogu prilagoditi prema namjeni za koju su kreirane. Na primjer, ako je objavljen dokumen sa receptom za prvaljenje humusa onda se može kreirati adresa: http://bit.ly/ReceptHumus. Na ovaj način korisnicima je jasnija poruka.

Ovi servisi pored skraćivanja adrese nude i usluge praćenja. Ako ovaj URL ugradite u popis ili u tekst elektornskom biltenu onda ćete na sajtu vidjeti statistiku, koliko je pretplatnika kliknulo na link i otišlo na sajt da pročita recept. Moćno oružje za praćenje efekata marketinga.

Ako je potrebno skratiti iz bilo koga razloga originalni domen i privući korisnika da naprvi klik, ovo je korisna alatka. Tako se mogu upućivati korisnici na razne vrste sadržaja koji im originalno neće biti privlačni. Ovako se povećava vjerovatnoća da će korisnik posjetiti sajt koji se reklamira.

Kao i uvijek postoji i negativna strana, to jeste naći će se neko ko će zloupotrebiti ovu pogodnost. Spam ili ti nepoželjna pošta je prvo polje u kome je krenula zlouptreba. Na ovaj način se lako krije originalna adresa i klikom na link odlazi se na željenu destinaciju. Vrlo brzo je ovaj aspekt prepoznat i bit.ly i drigi servisi su počeli da se pojavljuju na spam listama. I filteri za elektronsku poštu su ugradili pravila koja šalju u spam folder sve poruke koje imaju link u sebi. Tako da je ova usluga postala ograničavajući faktor u radu.

Bez obzira na sve to, bit.ly i drugi servisi postali su jako popularni na socijanim mrežama, kao što su Facebook, Twitter ili Instagram. Pomenuti  bit.ly je najpopularniji servis sa preko 600 miliona klikova mjesečno.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search