In Чланци

Сигурно сте имали прилику да се сусретнете са URL адресама које изгледају овако: bit.ly/rhtz2, bit.ly/bbbb, youtu.be/-0Pa0hhhCgg , или слично. Ова адреса се не уклапа у правила адресирања домена, изгледа сувише кратко, не види се тачно шта стоји иза тога.

Већ неко вријеме на интернету постоји сервис URL shortener. Домени као што су bit.ly, moby.to, tinyurl.com пружају ову услугу. Сервис ће послужити да скратите оригинални URL, пратоте кликове, скратите крајњу дестинацију – адресу. Просто и једноставно.

Често су оригиналне URL адресе веома дугачке, садрже пуно бројева и слова. Помоћу ове услиге можете да их скратите на форму која изгледа једноставније, прихватљивије, а додатно се могу прилагодити према намјени за коју су креиране. На примјер, ако је објављен докумен са рецептом за прваљење хумуса онда се може креирати адреса: http://bit.ly/ReceptHumus. На овај начин корисницима је јаснија порука.

Ови сервиси поред скраћивања адресе нуде и услуге праћења. Ако овај URL уградите у попис или у текст електорнском билтену онда ћете на сајту видјети статистику, колико је претплатника кликнуло на линк и отишло на сајт да прочита рецепт. Моћно оружје за праћење ефеката маркетинга.

Ако је потребно скратити из било кога разлога оригинални домен и привући корисника да напрви клик, ово је корисна алатка. Тако се могу упућивати корисници на разне врсте садржаја који им оригинално неће бити привлачни. Овако се повећава вјероватноћа да ће корисник посјетити сајт који се рекламира.

Као и увијек постоји и негативна страна, то јесте наћи ће се неко ко ће злоупотребити ову погодност. Спам или ти непожељна пошта је прво поље у коме је кренула злоуптреба. На овај начин се лако крије оригинална адреса и кликом на линк одлази се на жељену дестинацију. Врло брзо је овај аспект препознат и bit.ly и дриги сервиси су почели да се појављују на спам листама. И филтери за електронску пошту су уградили правила која шаљу у спам фолдер све поруке које имају линк у себи. Тако да је ова услуга постала ограничавајући фактор у раду.

Без обзира на све то, bit.ly и други сервиси постали су јако популарни на социјаним мрежама, као што су Facebook, Twitter или Instagram. Поменути  bit.ly је најпопуларнији сервис са преко 600 милиона кликова мјесечно.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search