In Остављање пушења

Интервју Миленко Петронијевић, извршни директор Ален Кар центра у Београду, и терапеут

Према статистичким подацима Србија и њено становништво спадају у сам европски и светски врх по броју пушача. Овај распрострањени порок један је од главних узрочника низа болести, пре свега плућних болести, као и болести кардио-васкуларног система, али то, бар до сада, није у већој мери обесхрабрило све оне који су у посегнули за цигаретом и упаљачем, из различитих разлога. У Србији је 2010. године донесен Закон о заштити изложености становништа дуванском диму према којем су цигарете протеране из свих јавних установа, институција, предузећа. Међутим, чини се да чак ни он није у великој мери утицао на то да се број пушача смањи. Тако да већ годинама можемо да видимо групице и групе људи, на тротоарима, у двориштима, на терсама и осталом екстеријеру својих фирми, у разним временским (не)приликама, како који стиснути једни уз друге, уз помноћ својих цигарета праве димне сигнале попут припадника индијанских племена из Северне Америке.

Колико су цигарете штетне по здравље а и по новчаник, беспредметно је говорити. О томе се већ врло добро све зна. Па, ипак, људи и даље пуше. Додуше, овог порока, или лоше навике (како то неки воле да кажу) могуће је решити се. И то релативно брзо и лако. Постоји много начина и метода, али један је посебно ефикасан – његова успешност износи око 90 процената. Реч је о методу Алана Кара, књиговође и бизнисмена из Лондона, који је својевремено пушио око 100 цигарета дневно. Он је 1983. године оставио пушење, а том методу је наденуо име „Лак начин да се остави пушење“. Захваљујући овоме Ален Кар је стекао светски углед. Некада су пушачи морали да путују из различитих крајева света до његове клинике у Лондону. Данас мрежа његових клиника покрива, практично цео свету укључујући и Београд, где већ десет година ради Ален Кар центар. Ален Кар центар и Наставни центар Информатика из Београда однедавно заједнички нуде програм одвикавања од пушења за само један дан. О томе како ради овај Центар, од чега се састоји метод Алена Кара, какви су досадашњи резултати и о осталим темама везаним за одвикавање од пушења разговарали смо са Миленком Петронијевићем, директором београдског Ален Кар центра.

Ко је био Ален Кар и зашто изабрати баш његов метод престанка пушења?

Ален Кар је био веома „тежак“ пушач, пушио је пет кутија цигарета дневно, а потом је постао један од водећих светских стручњака за одвикавање од пушења. Ален Кар метод настао је 1983. године и од тада се захваљујући њему више од 15 милиона људи одвикло од пушења. Постоји преко 100 Ален Кар центара у око 60 земаља света. У Србији, Ален Кар центар постоји од 2007. године.

Каква су статистички показатељи односно, резултати рада вашег центра када је реч о Србији?

Пушачка психологија је универзална без обзира на пол, расу, верско или сексуално опредељење. Када је реч о проценту пушача у Србији, ту смо на, колико се сећам, неславном другом месту. На првом су Аустријанци, али смо ми на првом месту по броју умрлих од последица пушења. У Аустрији је боља превенција, људи чешће иду на лекарске контроле… Када говоримо о успешности нашег метода, она износи око 90 процената. То знамо и по томе што смо ми враћамо новац, уколико наш полазник поново пропуши. Гаранција повраћаја новца важи три месеца од дана одржавања прве терапије. Наш метод састоји се од једне терапије која траје пет и по сати и заснива се искључиво на разговору. Није инвазивна, нема коришћења лекова или снаге воље, нема хипнозе, акупунктуре… Углавном, људи остављају пушење после те једне терапије, а за онај мали број који пропуши, организујемо две додатне терапије, које су краће и трају око два и по сата. Ако особа настави да пуши, враћамо паре.

Зашто се код вас каже да је остављање пушења лако?

Пушачи мисле да је остављање пушења паклено тешко. Мисле да више никада неће моћи да уживају у животу. Неко мисли да пуши из навике, неко да пуши због хедонизма, неко мисли да му је то једини порок у животу… Све су то заблуде. Једини разлог због којег људи мисле да је тешко оставити пушење је тај јер се плаше да више никада неће моћи да уживају у животу. Не умеју да се изборе са тим. Пушачи себе не могу да замисле без цигарете и уверени су да ће пролазити кроз пакао апстиненцијалне кризе, што уопште није тачно. Осврните се око себе, погледајте људе који су оставили пушење без икаквих проблема. Физичка зависност код никотина је готово неприметна. Ако елиминишемо могућност психолошке кризе, онда је остављање пушења веома лако.

Како компаније користе програм Ален Кар?

Компаније ту, пре свега, виде шансу за повећање продуктивности као и смањење тензије између пушача и непушача. Дешавало се да неко каже „ја радим осам сати, а ти силазиш да пушиш на сваких десет минута“… Одвикавање од пушења се сматра битним фактором у оквиру спровођења политике здравствене заштите запослених. Ту се јавља додатни осећај лојалности запосленог према послодавцу јер му је послодавац омогућио да се укључи у наш програм. Доводи до бољег општег имиџа фирме. А ту је унапређење безбедности запослених. Према неким статистикама око 70 одсто пожара који се годишње десе у свету, изазову опушци од цигарета.

Који су познати корпоративни клијенти који су користили метод Алена Кара?

У свету Ален Кар метод има много корпоративних клијената, као што су Мајкрософт, Лафарж, BМW, Мерцедес-Бенц, Сименс, Нестле, Икеа, Џеј-Пи Морган, Сити бенк, Бритиш ервејз, Креди Свис, БНП Париба, Вирџин, ДХЛ, КЛМ, Скотиш парламент, ИБМ, Дел, Теско и многи други. Наши клијенти у Србији били су или су то још увек Нафтна индустрија Србије, Ерсте банка, Хенкел, Делта холдинг, МекКен Ериксон… Ту су, наравно, и многе друге фирме које имају мањи број запослених, али нису мање важне.

Има много светски познатих личности који су на овај начин оставиле пушење…

Да, има их доста. На пример, чувени глумац сер Ентони Хопкинс, телевизијска водитељка Опра Винфри, фудбалер и тренер Ђанлука Вијали, гитариста Марк Нофлер, бизнисмен сер Ричард Бренсон и многи други.

Који су најмлађи односно најстарији клијенти који су долазили код вас? Да ли је било и малолетника?

Наши најмлађи полазници, имали су 19 година. Признајем, то ми је изгледало чудно јер ја у њиховим годинама уопште нисам ни помишљао на могућност да престанем са пушењем. Ипак, то је било друго време. Треба додати и то да су 19. и 20. век практично били векови пушачке културе, док је 21. век постао век непушачке културе. Ти наши најмлађи клијенти желели су да оставе пушење пре свега због превенције. Наш најстарији полазник имао је 83 године. На питање који је ваш мотив, није навео здравље. Рекао нам је „децо, ја сам своје проживео, него само желим да убијем овог злог господара пре него што умрем.“

ЦЕО ИНТЕРВЈУ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧИТАТЕ У ПРИВРЕДНОМ ЖУРНАЛУ БР. 16

АНТРФИЛЕ:

УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА РАД У КОМПАНИЈИ

Утицај пушача на радном месту

  • Утичу на смањење продуктивности рада – пушачи годишње проведу 22 радна дана на паузама за цигарету и имају 5 дана боловања више него непушачи
  • Утичу на стварање тензије између запослених – пушача и непушача
  • Нарушавају општи имиџ фирме

Корист компанија од програма Алена Кара

  • Смањење тензије између пушача и непушача
  • Одвикавање од пушења се сматра најбитнијим фактором у оквиру спровођења политике здравствене заштите запослених
  • Додатни осећај лојалности пушача према послодавцу
  • Унапређење безбедности запослених – 70% пожара који се годишње десе у свету изазвани су управо опушцима од цигарета

Пиријаве и питања у вези одвикавања од пушења можете упутити терапеуту Миленку Петронијевићу путеме OnLine упитника

Преузето са:  allencarr.co.rs/

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search