In Чланци

Кратка историја широм свијета распрострањене мреже или ти  World Wide Weba.

Данас када прегледате стање рачуна у банци или тражите преко интернета која је пица најбоља да се наручи или када полијеће авион или трагате за неком битном информацијом, све изгледа веома просто и једноставно, а да ли сте се некада запитали одакле се развио овај најпознатији и најчешће коришћени сервис на Интернету.

Све је почело од војске и у циљу одбране да би се онда раширило на јавну употребу. Идеја је била да се омогући брза и ефикасна размјена информација било којим доступним путем, дакле спрјечити да ако је један пут одсјечен, сви остали на том пут буду без информација.

Такође је важно поменути пакетску размјену информација, јер слике и текст и све што се размјењује на Интернету путује пакетима преко мреже.

Након година развоја начина за размјену датотека преко јавне мреже, дошао је на ред и сервис за текст – http.

World Wide Web или скраћено web је измишљен ради начина сарадње. Творац, Тим Бернерс, је радио у Европској лабораторији за физику (ЦЕРН) у Швајцарској. Идеја је била да омогући члановима лабораторије да комуницирају путем мрежног хипертекста. Мрежни хипертекст  (http – Hyper Text Transfer Protocol) је протокол који омогућава размјену текста преко мреже, од сервера до клијента , од складишта до оног који је информацију захтјевао. Недуго затим, све је вишсе било оних који су развијали web и користили га. Тако је дошло већ 1991. до првог програма www browser – веб претраживача уз помоћ кога се сурфовало. Затим се појавио и графички претраживац MOSAIC, за само двије године. Следеће године ето прве банке и наручивања пице, што је означило комерцијалну употребу. Да би сви могли да комуницирају, морају се успоставити правила игре или стандарди, па је основано тело  W3C (WWW Conference Consortium). Креће систематски развој и успостављање стандарда, појављује се  HTML – Hiper Text Markup Language и Jaва. Свакако треба поменути и претраживаче као сервис на Интернету. Yahoo је лансирао први директоријум или уређене категорије информација. Онда долази и  Googlе, једноставна страна са моћном машином иза. Ланчана реакција се наставља, креће развој пословања и маркетинга на Интернету.

Данас ако немате своју Интернет страну, скоро па да не постојите. Нема вас на Googlu.

Да бисте научили како да квалитетно направите своју веб страну, како да управљате CMS алатом и још доста тога у вези са наступом на Интернету, упишите курс WordPress. Ето још једног акронима који је важан у овој области о ком ћете научити и након тога можете га употребити ради побољшања свог пословања.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search