In Чланци

„Да ли сте већ у Облаку?“

Cloud (облак) је појам са којим се све чешће сусрећемо, често у мобилној телефонији. Сви имамо google account-e на које складиштимо сопствене контакте, фотографије и податке. Примјетили смо да и мобилни оператери у оквру својих услуга нуде Cloud сервис, али шта је заиста Cloud?

Cloud computing или рачунарство у облацима је платформа која апликације и податке третира као услугу умјесто као производ, а та услуга се испоручује преко интернета. Главна предност је да се подаци не налазе на једном уређају, већ на „облаку“. Дакле, можете приступити њима са било ког уређаја(smart phone, лаптопа, таблета) и обавити посао било online или offline.

Предности Cloud сервиса и зашто је потребан?

Интересантан је за предузећа гдје се посао обавља ван канцеларије и гдје више од једног запосленог има податке на истом рачунару. Управо због лакше комуникације и размјене информација cloud се показао као одлично решење. Коришћењем Cloud-a добијате цjелокупну канцеларију, канцеларија којa је тамо гдjе сте Ви. У оквиру „цjелокупне канцеларије“, првенствено мислимо на Office 365 где добијате – Word, PowerPoint, Excel, Outlook итд. То што ће Вам канцеларија бити у Cloud-у, омогућава да максимизујете улагања у технологију, а смањите трошкове.

У пракси се често поставља питање сигурности овог сервиса, из тих разлога ћемо одговорити на ово често постављано питање. Сви подаци на Cloud-у су више него сигурни! Првенствено, провајдери који нуде услуге Cloud computing имају сигурносне полисе, па и физички обезбјеђене локације на којима се чувају подаци. Готово да је немогуће енкриптовати кодове којима су заштићени подаци, па тако и да се деси хакерски упад, подаци остају сигурни. Друга битна ствар је да се backup података аутоматски врши после сваке унесене промјене, што није случај код хостинг провајдера гдје се backup ради једном или два пута дневно.

Прије него што себе запитате да ли бисте користили Cloud, сјетите се да новац одавно држите у Cloud окружењу (рачун банке). Зашто то не бисте урадили и са подацима?

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search